Dutch English German

Vishandel André Smit

In 2002 namen Mark Smit en Anton Perk de vishandel over van Marks vader. Met een grote verkoopwagen staan ze iedere dinsdag, vrijdag en zaterdag op de hoek van de Vismarkt.

Mark is de vierde generatie van de familie Smit die in de vishandel zit. Zijn opa en zijn overgrootvader hadden een visrokerij en later een visgroothandel op het Zuiderdiep. Zijn vader begon in 1954 een viskraam op de markt. In 2002, toen Mark de kraam overnam van zijn vader, deed hij dat samen met vaste medewerker Anton Perk. Anton werkte al vanaf zijn zestiende bij André Smit en omdat het veel en zwaar werk is, hebben ze de zaak met z’n tweeën overgenomen.

De vishandel loopt goed: de compagnons hebben een splinternieuwe vrachtwagen aangeschaft en ze lieten een nieuwe verkoopwagen bouwen. “We streven ernaar de grootste kraam van de markt te hebben, met het grootste assortiment van het noorden. We verkopen veel importvis voor buitenlanders. Die bijzondere vissoorten vind je niet in de winkel, daarvoor moet je naar de markt.”

De viskraam onderscheidt zich door de verkoop van andere vissoorten dan die in de supermarkt liggen: er staan bijvoorbeeld bakken met inktvis, meervalfilet, papegaaivisfilet, tarbotfilet, zeeduivelfilet en je kunt er levende krabben kopen. Wat ook heel goed loopt, is een nieuw product dat wij verkopen: geportioneerde gemarineerde vis om snel zelf klaar te maken. Verder kunnen klanten bij ons terecht voor diverse salades. Dat is altijd lekker, en vooral handig met de feestdagen.

OOG TV maakte een commercial voor Vishandel Andre Smit

Groninger Markten